Bismillahirrahmanirrahim
Tesettür konusunda akla gelen en önemli sorulardan biri çocuklara nasıl anlatılması gerektiğidir. Zira tesettür bilinci kazandırılan süreçte atılan yanlış adımlar ilerleyen süreçte ne yazık ki büyük yaralara sebebiyet verebilmektedir. Bu süreci doğru yönetmek, hem tesettüre karşı içselleştirilmiş bir sevgi oluşmasını sağlar hem de yanlış yönlendirmelerden kaynaklanabilecek dirençlerin önüne geçer.
Tesettürü anlatmadan önce çocuklara Allah’ın rahmeti ve merhameti anlatılarak Rabbini sevdirmekgerekir. Eğer Allah sevgisi sağlam bir şekilde yerleşirse; çocuk, ibadetleri ve dini kuralları bir zorunluluk olarak değil, sevgisinin bir tezahürü olarak benimser. “Rabbimi seviyorum, Onun da (CelleCelaluhu) beni sevmesi için emirlerine uymak istiyorum” şeklinde düşünen çocuk tesettürü bir yük olarak görmez. Çocuk, “Allah bizden örtünmemizi istiyor çünkü bizi koruyor ve bize değer veriyor” düşüncesini içselleştirdiğinde tesettür bir yük değil, bir şeref olarak algılayacaktır. Nitekim siyere de baktığımızda Mekke döneminde vahdet ve ahiret inancı üzerine ayetler indiği, insanlar İslam’ın özünü içselleştirdikten sonra Medine döneminde muamelata dair hususların indiği dolayısıyla tesettür emrinin de Medine döneminde vahyolunduğunu görürüz. Bu ebeveynlerin ve davetçilerin eğitime/davete nereden başlamaları gerektiği hususunda en büyük örnektir: tevhid ve ahiret inancıyla...
Tesettür bilinci kazandırılırken tesettürün sadece bir kıyafetten ibaret olduğu değil, aynı zamanda haya, edep ve kulluk bilincinin bir yansıması olduğu çocuklara yaşına uygun şekilde öğretilmelidir.
Çocuklara tesettür sevdirilirken şu yöntemler izlenebilir:
- Küçük yaşlardan itibaren tesettürlü oyuncaklar veya hikâyelerle bilinç oluşturmak.
- Tesettüre yeni başlayan çocuklara özel hediyeler vererek süreci özendirmek.
- Onlara rol model olacak, tesettürlü ama aynı zamanda sosyal ve özgüvenli kadınları tanıtmak.
- Tesettürün sadece dini bir yükümlülük değil, aynı zamanda özgüvenli bir duruş olduğunu göstermek.
- Tesettüre giren kızları pasta ve hediyelerle bir kutlama yaparak tebrik etmek ve özenti oluşmasını sağlamak.
Haya duygusu, insanın fıtratında bulunan doğal bir duygudur. Ancak bu duygu zamanla ya güçlenir ya da körelir. Haya gelişimi desteklenirse, çocuk zaten örtünmeyi doğal bir ihtiyaç olarak görecektir. Küçük yaşlardan itibaren çocuğun mahremiyet eğitimi alması, bedeninin değerli olduğunu öğrenmesi, tesettürü kolay kabullenmesini sağlar.
Haya gelişimini desteklemek için:
- Çocuğun yaşına uygun şekilde mahremiyet sınırlarını öğrenmesine yardımcı olunmalıdır.
- Ev içinde mahremiyet sınırlarına dikkat ederek ebeveynler de örnek olmalıdır.
- Mahremiyet hususunda İslam’ın da önümüze koyduğu “eve izinsiz girmeme, odalara izinsiz girmeme vb.” emirler ve neden gerekli oldukları da çocuklarla konuşulmalıdır.
- Çocuğa kendisine ve başkalarına karşı saygılı olmayı öğretmek, haya duygusunu güçlendirir.
- Giyimle ilgili olumlu rol modeller gösterilmeli, tesettürlü kadınların güzel yönleri vurgulanmalıdır.
Tesettür bilinci kazandırırken yapılan hatalar çocuğun örtünmeye karşı kötü bir bakış açısı geliştirmesine, örtünmeyi baskı ve yük olarak görmesine neden olabilir. Söz konusu bu hataları konuşmak da kaçınabilmek açısından önemlidir.
1. Çocuğa zorla ve baskıyla tesettürü öğretmek veya tesettürü bir ceza ve şart gibi sunmak, onun tesettürü sevmesine değil, ondan uzaklaşmasına neden olur.
2. Çocuğa öncelikle güzel ahlak, tevazu ve haya gibi değerler anlatılmalı, sadece dış görünüşe odaklanılmamalıdır. Hayâlı kimse zaten örtünmeyi sever, açıklıktan ise rahatsızlık duyar.
3. Çocukta öncelikle Allah ve İslam sevgisi oluşturulmalı direkt tesettür ile başlanmamalıdır. Çocuğa tesettürün gerekliliği doğru bir dille anlatılmalıdır. Bunlar çocuğun tesettürü baskı olarak görmesini engelleyecektir.
4. Çocuğun tesettür konusundaki duygu ve düşünceleri empatik bir anlayışla dinlenilmelidir. Olumsuz duygu ve düşüncelerine sert tepki verilmemeli, anlayışla sevdirmeye çalışarak hareket edilmelidir.
5. Çocuğun tesettüre girdikten sonra yaşayabileceği zorluklar (dışlanma, aşağılanma, ötekileştirilme, eleştirilme vb.) konuşulup bu hususta çocuğa sosyal destek sunulmalıdır. Aksi tutumlar çocuğun yaşadığı zorluklar karşısında tesettürden uzaklaşmasına sebep olabilir.
Sonuç olarak tesettür bilinci kazandırma sürecinde öncelikle haya duygusu korunmalı, tevhid ve ahiret inancı güçlendirilmeli, sevdirerek ve empatik anlayışla hareket edilmelidir.
Velhamdulillahi rabbil alemin.