Bismillahirrahmanirrahim...
1962 yılında Han Yunus mülteci kampında dünyaya gelen Yahya Sinvar, ilk eğitimlerini burada aldıktan sonra Gazze İslam Üniversitesi’nde Arapça Çalışmaları üzerine lisans eğitimini tamamladı. 1982’de 20 yaşındayken tutuklanarak birkaç ay Fara hapishanesinde kaldı. 1988 yılında 26 yaşındayken iki İsrail askerinin kaçırılması suçlaması ile tutuklanarak 22 yıl İsrail zindanlarında kaldı. 2011 yılında yapılan esir takası ile serbest kalan Sinvar, 49 yaşına gelmiş; ömrünün yarısını mahkûm olarak geçirmişti. 2021 yılında HAMAS’ın Gazze şube başkanı olan Sinvar, İsmail Haniye’nin şehadetinden sonra HAMAS’ın genel başkanı oldu. Geçtiğimiz günlerde ise cihadın en ön safında yaralı kolunu bir tel ile sarmış, kalan son gücüyle İsrail dronuna bir çubuk fırlatıp şehadete erişti.
Şehadetiyle “Tünellerde saklanıyor. Sivilleri kalkan olarak kullanıyor” iddialarının hepsini çürüttü. 62 yaşında cihadın en ön safında yer aldı. Ben yaşlıyım, ben liderim, gençler savaşsın, erler savaşsın demedi. Mitinglerde dimdik konuşmalar yaptı ve sözünün hakkını vererek Rabbine göçtü.
61 yaşında, yaşıtları emekli olup her şeyden elini eteğini çektiği, köydeki evine gidip keyfine baktığı bir yaşta cihadın en ön safında, cebinde tespihi, zikir yazılı kâğıdı, şeker ve biraz paradan başka bir şey yokken üzerinde eski bir kısa kol bluz ile davası uğruna verdi canını. Bir insan nasıl adayabilir kendini böyle? Nasıl canını bile verebilir? Saklanıp başkalarını önden göndermek varken nasıl korkmaz, kaçmaz? Nasıl bir davayı sahiplenebilir böyle?
Kabul ve Kararlılık Terapisi (ACT) yaklaşımında, insanın değerlerinin farkına varması ve değerleri doğrultusunda yaşaması, insana acıyla birlikte yaşayabilme becerisi ve motivasyon sağlar. Değerlerin tespiti yaklaşımda önemli yer tutar. Değerler her zaman kişinin mutlu olmasını sağlamaz, kişi bazen değerleri doğrultusunda zorlantılar yaşayabilir.
Sinvar da Rabb’i için yaşadı, O’nun rızasını kazanmak ve Filistin’i özgür kılmak için mücadele verdi. “Düşmanın bana verebileceği en büyük hediye suikast düzenlemektir. 59 yaşındayım; Corona, felç veya kalp krizi geçirerek ölmektense suikastla ölmeyi tercih ederim” diye. Sinvar, değerleri/inancı doğrultusunda bir ömür sürdü ve değerleri için canını verdi.
Logo terapi yaklaşımında ise ‘hayatın anlamı’nı bulmak yaşamı sürdürmek için temel bir motivasyon olarak görülür. Bu yaklaşım insanın hayatın anlamını gerçekleştirmesiyle mutluluğa ulaşacağını savunur. Sinvar -her Müslümanda olması gerektiği gibi- hayatın hakiki anlamını buldu: Kulluk. Bu anlam için 62 yaşında bile kendini kenara çekmeyip mücadelenin içinde aktif yer aldı. O öyle bir anlam buldu ki yalnız yaşamak için değil, fani dünya hayatından sonra, ahiret hayatında da onu yücelten bir anlam oldu inşallah.
Şüphesiz bir Müslümanın hayatının anlamı Rabb’ine kulluk (bkz: Zariyat 56), temel değerleri de Rabb’inin rızasını kazanmak olmalıdır. Ancak hayatın akışında pek çoğumuz hayatımızın bu esas anlamını unutabilmekte, değerlerimizden uzak bir yaşantı sürdürmekteyiz. Rabb’imiz bizlere kulluk bilinciyle ve Rabbimizin rızasını kazanmak değeri doğrultusunda bir ömür sürmeyi nasip etsin. Velhamdulillahi rabbil alemin.