
TUVALAK
MALZEMELER:
1 adet kuru soğan,
1 yemek kaşığı salça,
200 gr tavukgöğsü,
Pul biber, nane, tuz.
Bulgur köftesi için:
1 su bardağı köftelik bulgur,
1 su bardağı sıcak su (bulguru ıslatmak için)
1 adet yumurta,
1,5 yemek kaşığı un, tuz.
YAPILIŞI
İlk olarak tavuğumuzu yıkayıp tenceremize alalım ve haşlayalım. Soğanlarımızı yemeklik doğrayalım ve az yağda kavuralım. Soğanlarımız pembeleştiği zaman içine baharatlarımızı, salçamızı ve yaklaşık 1 litre suyumuzu da ilave edip, kaynamaya bırakalım.
Bu arada bir kaba bulgurumuzu alalım ve üzerine sıcak suyumuzu ekleyerek bu şekilde biraz dinlendirelim. Bulgurumuz suyunu çektiğinde üzerine yumurtamızı, un ve tuzumuzu ekleyerek yoğuralım.
Ardından misketten biraz daha büyük şekilde parçalar alıp yuvarlayalım. Kaynayan suyumuzun içerisine yuvarladığımız bulgur köftelerimizi ve haşlanmış olan tavuğumuzu didikleyerek atalım.
5- 10 dakika kaynatalım ve ılık olarak servis edelim. Afiyet şifa olsun.

YOĞURTLU TARHANA ÇORBASI
MALZEMELER:
10-15 adet yumruk tarhana,
1 su bardağı süzme yoğurt,
1 su bardağı haşlanmış nohut,
10 su bardağı su,
Yarım çay bardağı zeytinyağı,
1 yemek kaşığı un, tuz.
Üzeri için:
Yarım çay bardağı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı kuru nane
YAPILIŞI
Öncelikle tenceremize tarhanalarımızın üzerini geçecek kadar su koyarak, bir gece bekletiyoruz. Ertesi gün suyunu süzüp, ellerimizle iyice sıkarak tarhanalarımızı parçalıyoruz ve üzerine su ekleyip, kaynamaya bırakıyoruz. Başka bir kapta zeytinyağımızda unumuzu yakmadan kavuruyoruz. Süzme yoğurdumuza su ekleyerek pürüzsüz hale gelene kadar eziyoruz.
Kesilmemesi için, kaynayan çorbamızdan azar azar alarak yoğurdumuza ekliyoruz. Tarhanamıza ezilmiş yoğurdumuzu, un ve haşlanmış nohudu da ekleyerek kıvam alıncaya kadar pişiriyoruz.
Kıvamı çok koyu ise bu aşamada sıcak su ekleyip, karıştırıyoruz. Zeytinyağımızı kızdırıp, kuru nanemizi ekliyoruz. Pişen çorbamızın üzerine kuru naneli yağımızı dökerek sıcak servis ediyoruz.
Afiyet şifa olsun.

SARIĞI BURMA
MALZEMELER:
Hamuru için;
2 yumurta,
1 su bardağı süt,
1 su bardağı sıvı yağ,
Yarım su bardağı su,
6 su bardağı un,
2 çay kaşığı kabartma tozu,
1 yemek kaşığı sirke,
1 çay kaşığı tuz,
İç malzemesi için;
2 su bardağı ceviz (çok ince çekilmemiş)
Açmak için nişasta,
Üzeri için bir su bardağı eritilmiş tereyağı,
Şerbet için;
4,5 su bardağı su,
3,5 su bardağı şeker,
Yarım limon suyu,
YAPILIŞI
Önce şerbetimizi hazırlayalım ki soğusun. Suyumuzu ve şekerimizi tenceremize katıp ocağımızı yakıp kaynamaya bırakıyoruz. Güzelce kaynamalı, sararmalı, şerbetimiz koyulaşmalı. Yaklaşık 25 dakika sonunda limon suyumuzu şerbetimize sıkıp beş dakika sonunda altını kapatıp soğumaya bırakıyoruz.
Hamurumuz için, unumuzu yoğurma kabımıza alıp bütün malzemelerimizi tam ortasına katıyoruz. Ortadan başlayarak bütün malzemelerimizi unumuza yediriyoruz. Güzelce yoğurup üzerini kapatıp yarım saat dinlendiriyoruz. Dinlendikten sonra hamurumuzu 27 eşit parçaya ayırıyoruz.
Açmak için yanımıza nişasta alıyoruz. Her bir bezeyi büyütüp, açabildiğimiz kadar açıp, incecik olmasını sağlıyoruz. Sonra cevizimizden elimizle içine bolca serpiyoruz. Daha sonra oklavamıza sıkı sıkı sarıp rulo yapıyoruz. Sonra iki taraftan ortaya doğru iterek büzgüler yapıyoruz ve oklavamızdan dikkatlice çıkarıyoruz.
Bütün bezelerimiz bitene kadar aynı işlemi yapıyoruz. Büyük boy dikdörtgen fırın tepsimizi yağlayıp diziyoruz. Dizme işlemimiz bittikten sonra her bir yaptığımız burmaları üç eşit parçaya kesiyoruz. Kesme işlemimizden sonra eritilmiş bir su bardağı tereyağını (sadece eritiyoruz, yağımızı yakmıyoruz) yemek kaşığı yardımıyla gezdirerek her bir burmanın üzerine eşit şekilde döküyoruz.
180 dereceye ayarladığımız fırınımızda kızarana kadar pişiriyoruz. İyice kızarınca fırınımızdan çıkartıp ilk sıcaklığı çıkınca soğuk şerbetimizi her yerine eşit şekilde döküyoruz. En az iki saat dinlendikten sonra servis edebiliriz.
Afiyet şifa olsun.
Hacer Ayvaz | Nisanur Dergisi | Mayıs 2022 | 126. Sayı
Yorum yap