Fulya SevgiliMutfakYazarlarYemekYöresel Lezzetler

Yöresel lezzetler: Edirne

Aşure

Malzemeler:

Yarım kilo aşurelik buğday

250 gr kuru fasulye (2 su bardağından 1 parmak eksik oluyor)

250 gr nohut

2 su bardağı kuru üzüm

1 buçuk su bardağı kuru kayısı

1 adet kabukları soyulmuş küp doğranmış elma

2 kg toz şeker

2 paket vanilya

1 portakal kabuğu rendesi

Yarım su bardağı pirinç

Dilerseniz kuru incir

(Bir bütün elmanın her yerine Karanfil batırıp aşure pişerken tencereye atalım ya da bir bütün Portakalı aynı şekilde kullanabilirsiniz)

Üzeri için:

Nar tanesi

Ceviz içi

Tarçın

Hazırlanışı:

Öncelikle kuru fasulye ve nohutu akşamdan ıslatalım. Buğday ve kuru meyveleri de ayrı ayrı ıslatalım. Önce nohut ve kuru fasulyeyi aynı tencerede iyice yumuşayana kadar pişirip suyunu süzüp bir kenara alalım. Aşure tenceresine buğday ve pirinci ekleyelim. Üzerine 3-4 kettle kadar kaynatılmış su döküp fasulye ve nohutu da ilave edip pişmeye bırakalım. İyice yumuşadıktan sonra karanfilli elma ya da portakalı, küp doğranmış elmaları ilave edip ara sıra karıştırmayı unutmayalım ki dibine tutmasın. İyice kıvam aldıktan sonra kuru meyvelerin suyunu süzüp tencereye alalım. Meyvelerde piştikten sonra vanilya ve şekeri ilave edip bir saat daha pişirelim ki tüm malzeme şeker ile kaynasın. Bu süre içerisinde sıkça karıştırmalıyız. Sıcak olarak kâselere doldurup ceviz, nar ve tarçın ile süsleyip servis yapalım. Afiyet olsun.

 

Misket Çorbası

Malzemeler

500 gr dana kıyma

2 çay bardağı pirinç

Yarım limon

2 çorba kaşığı un

4 çorba kaşığı yoğurt

1 adet yumurta

15 su bardağı su

2 yemek kaşığı tereyağı

1 tatlı kaşığı kuru nane

2 tatlı kaşığı tuz

Hazırlanışı:

Kıyma, pirinç ve 1 tatlı kaşığı tuz yoğuralım ve misket büyüklüğünde köfteler hazırlayalım. Bir tencerede su kaynatalım, kaynayan suya köfteleri tek tek ekleyip hafifçe karıştıralım. Bir kâsede un, yoğurt, limon suyu, yumurta ve 1 tatlı kaşığı tuzu karıştırarak çorbamızın terbiyesini hazırlayalım. Hazırladığımız terbiyeyi pişen köftelerin içine ilave edelim. Tereyağını kavurarak çorbanın üzerine gezdirelim. 5 dakika daha kaynadıktan sonra üzerine kuru nane serpilerek servis edelim. Afiyet Olsun

 

Katmerli Pazı Böreği

Malzemeler

Yarım kilo pazı

3 su bardağı un

2 çorba kaşığı yoğurt

3 yumurta akı

2 soğan

1 çay bardağı susam

1 su bardağı sıvıyağ

1 yumurta sarısı

Tuz

Hazırlanışı:

Unu hamur yoğurma kabına alalım. Ortasını havuz gibi açıp yumurta akı, yoğurt ve tuzu ekleyerek yumuşak bir hamur elde edinceye kadar yoğuralım. Küçük bezeler haline getirip 10 dakika dinlendirelim. Pazıyı yıkayıp süzdükten sonra doğrayalım. Soğanları da yemeklik doğradıktan sonra tavada 2 kaşık sıvıyağı ısıtıp soğanı pembeleşene kadar kavuralım. Pazıyı ekleyip, suyunu salıp çekinceye kadar kavurmaya devam edelim. Susamı havanda hafifçe dövüp kalan sıvıyağı susamla karıştıralım. Hamur bezelerine fırça ile susamlı sıvıyağ sürerek açalım. (El veya oklava kullanarak açabilirsiniz.) Hamuru dörde katlayıp tekrar açalım. İsterseniz kenarlarından kesip muska şeklinde katlayıp kenarlarını hafifçe bastırarak, ister büyükçe açıp tepsi böreği şekli, isterseniz de rulo şekli vererek böreği hazırlayabilirsiniz. Fırın tepsisini yağlayıp Hamurları tepsiye dizip üzerlerine çırpılmış yumurta sarısı sürelim. Önceden ısıtılmış 175 derece fırında 35-40 dakika pişirip sıcak olarak servis yapalım. Afiyet Olsun…

Fulya Sevgili | Nisanur Dergisi | 83. Sayı | Ekim 2018

Yorum yap