Meliha TimurYazarlar

Yaz Tatilini Verimli Geçirmenin Yolları

Bir eğitim ve öğretim yılı daha geride kaldı. Öğrenciler yaz tatiline girdi. Birçok ebeveyn, yaz tatilini nasıl daha verimli hale getirebilir çocukları için onun arayışı içerisindeler. Kuşkusuz bu günlerin çok iyi değerlendirilmesi çocuğun hem gelişimi hem kendine has dünyası için oldukça önemlidir. Yoğun sınav stresi, ödevler, testler, anne-babanın beklentileri derken çocuklar okul sezonunda oldukça yorulmaktadır. Bu nedenle çocukların sene içinde biriktirdikleri stresi ve kaygıyı atabilmeleri için yaz tatilini büyük oranda dinlenerek geçirmeleri, onların sıhhati açısından yararlı olacaktır. Ancak dinlenmekten kasıt kesinlikle hiç bir şey yapmamak, uyumak, tembellik etmek veya telefonu elinden düşürmemek değildir.

Her ailenin tatil anlayışı farklı olsa da genel olarak tatil süreci, boş geçen zaman dilimi olmamalıdır. Bu önemli hususun çocuk tarafından da bilinmesi önemlidir. Zaman israfının yılın her gününde kabul edilebilir olmadığı çocuğa uygun dille anlatılmalı, boş şeylerle zaman öldürmenin zararları örnekleriyle birlikte izah edilmelidir. Tatil dönemi iyi bir şekilde değerlendirildiğinde tatil, çocuk için hem öğrenme hem de dinlenme dönemi olur.

Yaz tatili çocuk-ebeveyn ilişkisini kuvvetlendirme yönünden çok iyi bir fırsattır. Ebeveynler bu fırsatı iyi değerlendirmeli; tatil sürecinde çocukları kendi haline bırakmaktan çok onlarla verimli zaman geçirmeye özen göstermelidirler. Nitekim anne-babaların çocuklarıyla birebir ilgilenmeleri ve onlara özel vakitler ayırmaları aile bağlarını kuvvetlendirecek, aileyi her zamankinden çok bir araya getirecektir. Bu bağlamda geniş aile olarak tanımlanan büyükanne, büyükbaba, hala, teyze, amca, dayı, yeğen, kuzen v.b. yakınlar ziyaret edilerek sıla-i rahim görevini yerine getirmek de isabetli olacaktır. Şehir veya memleket dışında yaşayan yakın akrabalarla görüşmek için düzenlenen geziler, geniş aileyle kaynaşma fırsatı sundukları gibi, aile bireylerine doğdukları, büyüdükleri yerleri görme, anılarını tazeleme ve paylaşma olanağı da sağlarlar.

Tatilin değerlendirilmesine ilişkin aile fertleri bir oturumda bir araya gelebilir, hep birlikte tatilde neler yapmak istediklerini, neler yapmak istemediklerini istişare edebilirler. Tatilde çocukların, dinlenirken bir yandan da yeni şeyler keşfetmesine imkân tanınması önemlidir. Bu bağlamda ailenin bütçesine göre tatil programına keşif gezileri de dâhil edilebilir. Bu yolla dinlenmelerinin ve eğlenmelerinin yanı sıra, çocukların bir şeyler öğrenmesi sağlanılabilir.

Tatili, çocuğun kişisel gelişimine uygun ve destekler mahiyetinde yönlendirmek anne-babaların elinde. Bu minvalde ana sınıfı düzeyindeki çocuklar için daha çok görerek öğrenebilecekleri ve eğlenebilecekleri aktiviteler tercih edilebilir. Hayvanat bahçesi gibi… Yaz okulları ise daha çok ilköğretim ve lise yaşındaki çocuklar için münasiptir. Ancak aileler bu konuda çocuklarının görüşlerini almalı; onlara katılacakları yaz kampları, tercih edecekleri spor dalları ve etkinlikler hakkında seçim yapma hakkı tanımalıdırlar.

Anne-babalar, baskı yapmaksızın çocuklarını kitap okumaya teşvik etmelidir. Bunun için ailece tayin edilen okuma saatleri belirlenebilir, okuma saati geldiğinde okuma faaliyetleri gerçekleştirilebilir. Tatilde önemli olan, anne-babaların çocuklarıyla vakit geçirmesidir. Bu yüzden yapılacak aktiviteler ailece düşünülmelidir.

Ayrıca aileler, çocuklarını ilgileri doğrultusunda sportif ve sanatsal etkinliklere yönlendirebilir, yaşıtlarıyla birlikte aynı ortamı paylaşabileceği kulüp, kurs gibi faaliyetlere katılmalarını sağlayabilirler.

Kısacası tatil demek, dinlenmek demektir. Tatil demek, ipin ucunu tamamen bırakmak demek değildir. Tatil demek, birlikte yeniden aile olmak demektir. Tatil demek, akrabalık ilişkilerini pekiştirmek demektir. Tatil demek, keşfetmek demektir. Tatil demek, yetenekleri keşfetmek ve geliştirmek demektir. Her zaman olması gerektiği gibi özellikle tatil sürecinde de çocuğunuza, onu önemsediğinizi hissettirin. Beraberce daha fazla vakit geçirmekten hoşnut olduğunuzu ifade edin ve gereksiz tartışma ve çatışmalardan uzak durun.

Nitekim tatil demek, rahatlamak demektir; daha da gergin olmak demek değildir. Ailenizle birlikte verimli bir tatil geçirmeniz dileğiyle…

Pedagog Meliha Timur | Nisanur Dergisi | Temmuz 2019 | 92. Sayı

Yorum yap