Bismillah…
Tam bir yıl oldu rahmet ikliminden geçeli. Bir yıl önce “acaba gelecek seneye ulaşır mıyız?” diyerek uğurladık o merhamet rüzgârını, buruk bir bayram eşliğinde. İşte bir yenisini daha görmeyi nasip etti sonsuz rahmetin sahibi (CC). Değil mi ki O’nun (CC) izni olmadan şükür bile nasip olmaz kula. Hamd olsun Allah’a ki bizlere Ramazan-ı şerifi görmeyi nasip etti. Duamız odur ki; görmeyi nasip eden, ihya etmeyi ve hayat bulmayı da nasip etsin cümlemize.
Malumunuz, Ramazan ayının insan üzerindeki manevi çekim gücü büyüktür. Her akşam kılınan teravih namazlarıyla; eş, dost, akraba, komşularla yenen bereketli iftar sofralarıyla, günün en bereketli saatlerinde okunan mukabelelerle, hemen yan komşuya her akşam gönderdiğimiz bir tabak sıcacık yemekle kurulan manevi baz istasyonları vesilesiyle sağlanıyor bu çekim.
Yılın bu ayında, hiçbir vakit olmadığı gibi camilerimiz müminlerin yoğun varlığıyla vuslata eriyor. Seccadeler, teravih namazı vesilesiyle en çok bu ayda alnından öpüyor, Rabbine doğru yol alanı. Ve nihayetinde sık saflarda kılınan bayram namazının ardından kardeşler birbirleriyle kucaklaşıyor ve bir aylık dayanışma, merhamet, sevgi ve kardeşlik taçlandırılıyor. Esasen bu, yüreğinin derinlerinde insana dair merhamet olan her kişinin gönlüne sürur veren toplumsal bir faaliyettir.
Malumunuz, korona virüs nedeniyle birkaç ay içinde tüm dünyanın alışkanlıkları, yaşam akışı değişti. Ekonomiden siyasete, eğitimden savaşlara kadar dengeler altüst oldu. Öyle ki; değişim, din gözetmeksizin ibadetlerde de görüldü. Elbette bu değişim alınan tedbirler neticesinde oldu. Diğer tüm semavi dinlerde olduğu gibi İslam da kulun hayatını öncelediği için ibadetlerde bir dizi değişimler yaşandı.
Bu sebeple Ramazan ayını bu yıl hiç de basite alınmayacak eksikliklerle karşıladık. Camilerde kılınan teravihler, toplu olarak yenen iftarlar, mahalledeki caminin Kur’an kursunda okunan mukabeleler, komşuya gönül rahatlığıyla gönderilen ikramlar maalesef bu yılki Ramazan aktivitelerimiz arasında olmayacak.
Tüm bunlar, inancını yaşamaya çalışan hemen her Müslüman’da burukluk sebebi oldu. Ancak Müslüman açıkgözlü olmalıdır. İki günlük dünya hayatının tehdidiyle ahireti kaybetmeyi göze alamayacak kadar zeki ve kıvrak zekâlı olmalıdır. Hadiseleri iyi tahlil ederek evde olduğu her anı kendisi ve ailesi için bir halvet ve kişisel gelişim fırsatı kılmalıdır.
Acaba birlik, beraberlik ve dayanışma demek olan Ramazan faaliyetlerinin eksikliği nimete dönüşebilir mi? Ya da Allah (CC)’ın hiçbir şeyi boşa yaratmadığını düşünerek bu imtihan da akleden kullara bir nimettir diyebilir miyiz? Birkaç aydır tüm insanlığın yeterince kasvete büründüğü gerçeğini bilerek diyorum ki; gelin bu yılki Ramazan ayını hiç yapmadığımız şekilde yaşayalım.
Kıymetli okuyucumdan şu duaya âmin demesini istirham ediyorum: Rahmet pınarından kana kana içtiğimiz; dert, tasa, hastalık, keder, mazlumiyetten ümmet olarak felah bulduğumuz; Müslüman kardeşlerimizle birbirimizden uzak olduğumuz şu günlerde manen her zamankinden daha yakın olduğumuz bir Ramazan-ı şerif olmasını yüce Allah bizlere nasip etsin.
Aile fertlerinin büyük çoğunluğunun evde olduğu şu dönemde, krizi fırsata çevirmek için ailenin tamamını kapsayacak bir etkinlik takvimiyle sizleri baş başa bırakıyorum. Selam ve dua ile…
ETKİNLİK TAKVİMİ
- Her gün imkânlar dâhilinde ve aile bireylerine uygun olan bir saatte mukabele yapılabilir.
- Mukabeleye güç yetiremeyen kişiler her gün Kur’an-ı Kerim’den belli bir sayfa Arapça ve Türkçe olacak şekilde okuyarak tefekkür ibadetini de eda edebilirler.
- Bu yıl camilerde kılınamayan teravih namazı, cemaatle ya da tek olarak mümkün olduğunca evde kılınabilir.
- Çocukları olan aileler çocukları için bir çizelge hazırlayıp namaz, oruç, zikir, Kur’an tilaveti vs. takibi yapabilirler. Yaşı küçük olanlara orucu sevdirmek için yarım gün oruçları teşvik edilebilir.
- Özellikle gündüz ve gecenin birbirine karıştığı şu sıralar gecenin hayrından istifade etmek adına teheccüd namazı eda edilebilir. Böylece vücut ve ruh sağlığı korunmuş olur.
- Yine teheccüd namazı gibi kuşluk namazı da kılınabilecek, fazileti büyük nafile ibadetlerdendir.
- Aile fertleriyle yapılabilecek ortak aktiviteden biri de esma’ül hüsna ezberlemektir. Her gün üç esma ezberlenirse bayrama kadar tüm esma’ül hüsna hıfzedilmiş olur.
- Ramazan ayının son 10 gününe girildiğinde kadın erkek her Müslümanın itikâfa girmesi yapılacak en faziletli ibadetlerden olacaktır. Allah-u Zül Celal ile vakit geçirmek olan itikâf, gündüzün oruçlu, geceleyin ibadetli olmak isteyen kullar için bulunmaz bir fırsattır.
Elbette aktiviteleri aile fertlerinize ve kapasitenize göre artırabilirsiniz. Ancak biz bu kadarıyla iktifa ediyoruz.
Mine Turhan | Nisanur Dergisi | Mayıs 2020 | 102. Sayı
Yorum yap