Münevver AktaşMutfakSağlıkŞifalı BitkilerYazarlar

Adet dönemi sancıları için bitkisel tedavi

[ap_dropcaps style=”ap-square”]G[/ap_dropcaps]erçekleşmekte olan çoğu adet döngüsü 3 gün veya 6 gün kadar devam eder. Adet, bayanların sağlıklı olması için ‘hormon’ adı verilen önemli kimyasallar salgılar ve vücudu her ay hamileliğe hazırlar. Belirtilen adet döngüsü, bir adetin başladığı günden diğer itibaren adetin başladığı güne kadar devam eden güne kadar olmaktadır. Ortalama olarak adet döngüsü 28 gündür. Adet döngüleri yetişkin kişilerde 21 günden 35 güne kadar olur, gençlerde ise 21 günden 45 güne kadar değişkenlik gösterir. Adet döngüsü ay boyunca hormonların artan ve azalan seviyelerini kontrol etmektedir.

Her ay en az 3 gün boyunca regl olan kadınlardan duymaya alışık olduğunuz şeylerden bir tanesi adet sancıları/ağrılarıdır. Vücuttan atılması gereken yumurtanın, zor bir şekilde atılıyor olması nedeniyle ağrılı geçen adet dönemleri, kadınların yorgun ve halsiz hissetmesine neden olabilir, kısa süreli de olsa sosyal hayatından soyutlanması anlamına gelir. Aynı zamanda yaşanan ağrılar, dinlenme ve uyuma gibi istekleri de gün yüzüne çıkarabilir.

Adet sancılarına ne iyi gelir?

Yalnızca adet sırasında değil öncesi ve sonrasında da vücuttaki değişimlerle baş başa kalan kadınların, en azından adet dönemlerini daha kolay anlatabilmeleri için kolaylıkla yararlanabilecekleri bitki çayları vardır.

Rengi enerji verir: Böğürtlen veya çayı

İçindeki C vitaminleriyle enerji seviyenizi yükseltecek ve daha kolay bir adet dönemi geçirmenize yardım edecek olan böğürtlen, hissedebileceğiniz depresifliği de ortadan kaldıracaktır.

Çözüme ulaştırır: Safran çayı

Kısa sürede çözüme ulaşmanıza yardımcı olabilecek bir bitki de safran. Genellikle yüksek fiyatıyla bildiğimiz ancak şifalarını say say bitiremediğimiz bir bitkidir. Adet söktürücü etkisiyle birlikte ağrılarınızın daha kısa sürede ortadan yok olmasını sağlar.

Her mevsim yeridir: Zencefil

Kışın bala karıştırarak hastalıklardan korunmamıza yardımcı olan zencefil, bu kez adet söktürücü olarak da görev alıyor. Aynı zamanda ağrı kesici olarak da görev gören zencefil, evde bulundurmanız gerekenlerden.

Bonus: Maydanoz sapı suyu

Adet sancıları için olmasa da geciken adet için hazırlayabileceğiniz bir diğer bitkisel öneri ise maydanoz sapı suyu. Genellikle zayıflamak amacıyla kullanılan bu bitkisel çözümü, çok sık kullanmamakla birlikte adet dönemlerinden bir hafta önce kullanmaya başlayabilirsiniz.

Önemli not: Maydanoz sapı suyu hamileler için yasaktır.

Adet Düzenleyici Bitkiler

Dereotu Bitkisi: Dereotu bitkisinin içerisinde bulunan apiole maddesi, bayanlarda adetin düzenlenmesine yardımcı olan bir bileşen madde olarak bilinir. Eğer adet döneminin düzenli olmasını istiyorsanız, 2 tatlı kaşığı dövülmüş dereotu tohumuyla hazırlanacak olan bitki çayının adet düzenlemede büyük faydasını göreceksiniz.

Hayıt Bitkisi: Adet düzensizliği çoğu zaman prolaktin hormonunun yüksek kan seviyelerine ulaşmasını sağlar ve bu hormonların seviyesini dengede tutan bu bitki, adet döneminin düzene girmesinde kolaylık sağlar.

Zencefil Bitkisi: Zencefil bitkisi adet düzenleyici bitkiler arasında ilk sıraları almaktadır. Adet düzenlenmesinde zencefil adet ağrılarını keser ve kan dengesini düzenler. Oluşan kanı söktürerek adet gecikmesini ve az miktarda adet olmayı önlemektedir. Adet düzenlemede etkili olacaktır.

Nane Bitkisi: Kuru nane ve süzme bal karışımı adet düzensizliğinden kurtulma yollarından olmaktadır. Ayrıca bu karışım, menstrüel krampların azaltmasına yardımcı olan bir karışımdır.

Rezene Bitkisi: Rezene, adet düzenlemede kullanılan bir bitkidir. Adet düzenini dengede tutan ve adet kanamalarını da önemli ölçüde etkileyerek dengeye koyan bir adet düzenleyici bitki grubuna girer. Güçlü bir emmenagogue olan rezene bitkisi, adet döngüsünü sağlar ve antispazmodik özelliği sayesinde adet kramplarını rahatlatıcı etki oluşturur.

Adet Ağrısına İyi Gelen Besinler

Adet döneminde; et, balık, karaciğer, kuru baklagiller, fındık, fıstık, susam gibi yağlı tohumlar, koyu yeşil yapraklı sebzeler ve öğütülmemiş tahıllar tüketilmelidir. E ve B vitaminleri ile magnezyum içeren ilaçlar ağrıyı azaltır. Bitkisel çaylar, kaslar üzerinde gevşetici etki yapar. Rezene ve papatya çayı yararlı olur. Kahve, çikolata, kola, çay gibi ‘kafein’ içeren gıda ve içeceklerden uzak durmak gerekir.

***Ağrıyan bölgeye masaj yapın

Masaj, ağrıyı azaltmada etkili bir yöntemdir. Ağrıyan bölgenin altına yoğurma tarzında ritmik masaj uygulanırsa, ağrının algılanması azaltılabilir.

Adet sancısına spor

Bu aylık dönemlerde kadınların nabızları, adeta hipodromda dörtnala koşarcasına yükselebiliyor. Sıcaklık hissinin minimuma düştüğü bu dönemlerde kaslar da bilhassa zayıflamakta.

Söz konusu bu dönemlerde kadınların kan düzeyi azalır, kırmızı kan hücreleri ve hemoglobin de aynı şekilde düşüşe geçer. Bu, iç organlara giden oksijenlerin azalmasına sebep olur.

Bu dönemde vücuda hiçbir yükü olmayacak yorucu ve zihni oyalayıcı sporlara odaklanmak, sizi son derece rahatlatacaktır.

Münevver Aktaş | Nisanur Dergisi | 80. Sayı | Temmuz 2018

Yorum yap